Monday, January 5, 2015

Egyptian Food: Kibdah @ Hati

Assalamualaikum.

Hari ni terdetik hati *tik-bunyihatiberdetik. k, joke hambar. tau-tau. *anguk-anguk
Okay. terdetik hati aku *tik-tik-tik nak kongsikan makanan orang mesir ni.

Korang makan hati tak? Aku memang tak makan hati. Korang fahamkan maksud makan hati aku di sini apa kan? Bukan "Makan Hati" as in peribahasa tau. Makan hati as in.... hmm.. korang fahamlah kann?


Satu keajaiban berlaku dimana, aku ni yang memang bukan jenis makan hati atau mana-mana organ dalaman sukakan Kibdah ni iaitu hati. Hati lembu/kambing aku tak pasti. Lembulah kottttt.


Orang Mesir ni memang mostly makanan dia berasaskan roti. So, kalau kita, orang melayu ni makan  lauk hati bersama nasi. Dorang makan hati @ Kibdah ni dengan roti @ Iish. Aku tak sangka aku boleh makan hati ni. Tapi cara orang mesir ni masak buat aku berubah. Aku dah boleh dah makan hati. YEAHHH! Maybe, sebab cara dorang masak yang buat tekak aku boleh terima kot.

Jangan tanya aku macam mana dorang masak sebab aku sendiri pun tak tahu. hehehe

Kenyang ke tak?
Itu depends kalau korang baca doa makan ke tidak kot. hak hak hak. XD

Harga pun berpatutan je. Satu ni harga 3.5L.E = Rm 1.70 (baru cek currency) 

Okay. Itu je.
Thanks for reading.
Bye :)

8 comments:

  1. boleh tak nak suruh pos ke malaysia? hahaha

    ReplyDelete
  2. Memang kenyang la kan makan roti ni kan. Pengganti nasi :)

    ReplyDelete
  3. BV pun memang tak berapa suka makan hati, sebab pahit sikit.
    kalau awk dah kata roti hati tu sedap, BV pun nak rasa la, hahaha XD


    nah, BV tag awk :3
    http://budaksukavanilla.blogspot.com/2015/01/postcards-giveaway-from-czech-germany.html

    ReplyDelete
  4. "Kenyang ke tak? Itu depends kalau korang baca doa makan ke tidak kot." perhhh.. dalam. hahaha. roti lebih menarik dari nasik kadang-kadang. roti planta, campak ikan bilis ngan kuah sambal kat tengah tengah dia... sedap.

    ReplyDelete
  5. Mahal jugak tu..msa sya kat egypt dlu baru 2.00 L.E

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete