AnijualSayo *tundukkepala*
Dengan kuasa kimono yang ada di jari jemari aku ni, ingin aku ucapkan
"Sheng Sheng"
"Ceng, ceng, ceng"
*Bunyi pedang berselisih*
Assamualaikum.
Kalau siapa yang pandai lagi bijaksana, mesti dah tau apa yang aku nak sampaikan. Hari ni aku nak cerita pasal Sushi. Jangan korang harapkan aku nak buat giveaway belanja tiket sushi king ke ape. Hari ini aku just nak story mory kisah aku membuat sushi.
Ini first time aku nak buat Sushi. Omputih kata first attempt. Dulu masa kecik2 dulu, aku fikir susah buat sushi ni tapi bile dah tau caranya, Hah! Senang Jek! Kacang Goreng!
Sini. Meh aku sharekan...
Tutorial *bajet jek aku ni* Teruskan Membaca :) Siapa yang nak tutorial betul punya, sila klik sini .
Step 1:
Masak Nasi. Kemudian campurkan nasi tu, dengan cuka, garam dan gula. Biar Sesedap rasa.
Tapi kalau rasa, hari tu,sedih jek.Muka monyok jek. Assignment kena tolak ke..? Kena marah dengan bos ke..? Bolehlah tambah cuka tu lebih sikit. So, kalau ada orang tanya
"Asal Masam Mencuka je ni?"
tanpa perlu menyatakan sebab yang sebenar. Bolehlah anda selamba badak jawab.
"Memang lebih cuka pun"
Ok Next.
Beras ni korang kena beli beras jepun. Kena guna nasi yang banyak kanji. But for me, Aku guna beras arab jek. Dah standby bawa dari mesir.
Step 2:
Bentang Seaweed di tikar sushi.
Aku masa buat ni memang ikut watak betul. Elok2 jek aku bentangkan. Ibarat perempuan melayu terakhir gituwh. Membentangkan tikar lah katakan? cehwah. Haha. Nak-nak tengah tengok cerita Kampung Girl. Terinfluencelah jugak dengan tajuk cerita tu. HikHikHik. :) Lagipun,Nampak Kemas kan aku bentang seaweed tu?
Step 3:
Sapu Mayonaise di atas Seaweed.
Time ni, aku dah start rasa disaster. Dah rasa macam tsunami kat atas kepala dah. Kerja yang aku buat, tak pernah nampak kemas. Sampai sapu mayonnaise pun, aku rasa serabai. Hilang dah watak perempuan melayu terakhir tu. Hmm..
Step 4:
Susun Nasi, Crab Meat, Timun and Tuna di atas seaweed.
Disaster kan? Tak lawa betul aku susun. Tapi tak pe, Aku ni positive thinking orangnye.
" There's always a chance"
Step 5:
Gulung.
gambar jek nampak lawa ni. Tp lakonan semata-mata |
Step 6:
Potong kecik untuk dihidangkan.
Step 6 tak de gambar sebab gambar dia sadis. Tapi tak pe, At least kita belajar something which is
"Don't Judge the Book By It's Cover"
P/S: Siapa yang tak tahu tikar shushi ada jual kat mane, aku cadangkan cari kat jusco jek. RM4.90 jek. and aku punya sushi. sedap; cuma rupa je cacat sikit. Hehe. *siapa lagi nak puji kan,, kalau bukan diri sendiri?"
sop x berapa suka sushi
ReplyDeleteboleh makan 1 atau 2 ketul jer.. heheh
hahaha... mana gambar untuk step 6???? i need to see it...........
ReplyDeleteMaaf. Gambar tu terlampau sadis untuk dipamerkan. Hehehe. :D
DeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteHehe.... belasah je Nuha janji cantik dan sodap.... yg penting dapat masuk mulut hehe
ReplyDeletemana sushi yang dah di potong?