Sunday, July 21, 2013

Summer Break 2013: Hurghada

Memori Hurghada 2013

Dimana Laut Merah?

Ceh, sengaja menimbulkan pertanyaan.
Siap bold and bagi besar lagi font tu. Hehe. So, jawablah di mana laut merah? Opss, sebelum jawab, biar aku yang jawab dulu. Laut Merah adalah di ehem.ehem. *batuk-batuk* Ceh, kat mana tu? Dekat hujung2 mesir, dekat2 hujung Sinai gitu. Erk? aku rasa aku adalah penunjuk arah yang paling trouble. Tengok petalah..


Laut Merah ni adalah sebuah teluk yang memisahkan antara benua asia dan benua afrika. Encik Wiki cakaplah.

Selepas habis je exam sem 2. Ada masa lebih kurang seminggu sebelum aku balik Malaysia. So, I decided untuk habiskan masa 3days and 2 night berjalan-jalan before coming back. Yelah, rugi kalau seminggu tu tak buat apa-apa. Eventhough, at the very beginning ada hasrat nak tarik diri from this trip sebab riot yang ada dekat Egypt. But Alhamdulillah, everything went well. Selamat pergi dan Selamat Balik. Ceh, kalau tak takda maknanya aku tengah goyang kaki blogging dekat Malaysia ni kann?? ye dok? Hahaha

Basically, There's just 3 activities that I did at Hurghada. Yelah, ni kan percutian ala-ala hawaaiii gitu, tepi pantai, relax-relax. So, sikit jelah activities yang buat. Among the activities that I've done adalah..

Glass Boat

The reason why this activities called Glass Boat
   Dah masuk dalam boat, baru faham kenapa dia panggil Glass Boat. Masa first2 tour guide terang, tak faham sangat pun. Fikir aktiviti lasak. Rupanya santai jek. Kita bersiar dengan boat tu, dalam masa lebih kurang dua jam gituh. Dalam perjalanan kita boleh nampak terumbu karang dengan ikan. Lawa-lawa semuanya tau.


Nampak tak terumbu karang? 
 
Lawa kann?
Snorkelling

Ini adalah kali pertama aku snorkelling and ia memang awesome and best sangat. Macam berada dekat dunia lain. Rasa macam nak pegang je ikan tu tapi memang tak dapatlah. The power of bending of light orang sains kata. Huh! 

First, memang agak susah nak snorkelling ni. Pada akulah..sebab dia punya lifejacket boleh terbukak-bukak pulak dalam air. Memang takutlah. Aku dahlah tak reti berenang. Sia-sia jek kalau mati lemas. But, last sekali, okay. Kena beranikan diri jugak. Akhirnya, dapat juga aku berenang dekat tepi terumbu karang. Hehe. Nasib baik.Fuwh *lap peluh*

   Hal ini kerana dekat check point pertama, aku dah sesat. Berenang jauh dari terumbu karang. Hampa! Last sekali, naik ke boat tanpa lihat apa-apa. Nasib baik, dekat check point kedua, everything went well. Ceh.cakap check point macam main treasure hunt jek.


Lepas snorkelling, kitorang dapat lunch and after that, kitorang dibawa ke Pulau Giftun.

Ni pulau giftun



Air dekat sini memang jernih tapi tetap Masin. Sejernih-jernih air tu nampak macam air mineral water, kalau dah nama dia air laut memang masin. Jadi, jangan disangka air yang tenang tiada buaya. Tapi, jangan risau. Laut takde buaya. Kalau sungai ada...

Safari

Miss Zoro meronggeng motor. Ceh, padahal Zoro tu mata bukan mulut.

Hari ketiga, kitorang ada aktiviti Safari. Naik motor nilah. Pergh, Sakit belakang. Dahlah lama naik motor ni. Ada dalam 1 jam aku rasa. Kitorang konvoi naik motor ni meredah padang pasir untuk melihat perkampungan arab badawi. Jalan dia serius memang boleh buat Sakit Belakang.



1st time naik unta.


Permandangan di perkampungan arab badawi.

Kalau korang fikirlah apa yang aku fikir. Mesti korang tertanya-tanya, manalah orang arab badawi ni dapat sumber air? Dahlah aku jalan meredah pasir tu, tak ada bandar, petrol station ke... tapi tiba2 .. tup2 ada kampung. Macam manalah ada orang boleh hidup dekat tengah2 padang pasir ni?? Sikap curiosity aku ni membuatkan aku nak tanya Mr. Tour Guide aku yang.. hmm.. entahlah. Last sekali, dia jawab:

" Entahler, Saya pun enggak tau. Gimana ye mereka cari air. Entahlah ye, ada terpikir juga.. bla..bla"

Pergh, hampeh. Mr. Tour Guide aku. Nasib baik, ada inisiatif nak cakap Bahasa Malaysia.


Kat atas tu adalah antara aktiviti yang aku buat dekat Hurghada. Ada juga aktiviti lain seperti shopping, jalan-jalan dekat bandar dia tapi pada aku shopping and jalan-jalan dia biasa-biasa je. Suam-suam kuku. Tak de apa2 sangat. Nak shopping pun, tak best. Barang dia aku rasa mahal. Lagi baik aku shopping dekat Suq hussain. Lagi puas. Hehe.Last sekaly, Aku cuma beli satu T-shirt je, buat kenang-kenanganlah orang katakan.


Ok. That's all from me. Bye2.

27 comments:

  1. seronoknya tengok..bilala zara nak smpai sana..menarik tengok terumbu karang tu..>_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya doakan zara sampai satu hari nanti. :) Memang menarik. Hehe. Alaa, dekat malaysia pun ada ape.. :)

      Delete
  2. student kat mesir ker ?? atau just bercuti...

    p/s (blas dri mesej blog ubai ): baju raya warna kelabu eh..cantik2.. huhu.. tringin nk pkai kaler tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Student dekat mesir, tapi sesambil tu jenjalanlah. Haha. :D

      Delete
  3. rugilah., jauh berjalan beli t-shirt je., kenapa tak beli unta sekor? hahahaha.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaahai, nak beli unta tak mampulah. T-shirt jek yang mampu. :)

      Delete
  4. Hehe cantiknya air dia Nuha..... jernih! Seronokkan dapat berjalan.... Panas tak? macam panas je gayanya tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehlah kata panas. Muka sunburn. hehe. Tapi dia berangin :)

      Delete
  5. air dia cantik ! bestnya kalau dapat mandi tuu. hihi

    ReplyDelete
  6. subhanallah. cantik2 tempat tu. suka2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. :) Cantikkan? saya pun suka gak :)

      Delete
  7. awak study kat mane? seghonoknyee jenjalan~ >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya study dekat Alex, egypt. Hee :)

      Delete
  8. macam mana belajar kat sana?...tempat nuha ok ke...kata ada pergolakn kat sane?cantik pemandangannya...unta...seronok dapat naik unta...

    semoga sukses dalam pelajaran..study smart sayang..

    salam ramadhan dari bunda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Tempat saya ok je, :) memang ada pergolakan tp insyaAllah ok jek kot. Thanks. Salam ramadhan juga bunda :)

      Delete
  9. slmt belajar di tmpt org..wah bestnya dia dpt peluang ke sn..:-)

    ReplyDelete
  10. weee! ^^ bestnya . nk naek unta jugak pliss :)

    ReplyDelete
  11. wahhhhhh~ jealous nya sayaaaa. >.<

    ReplyDelete
  12. mmg bertuah dpt kesana..
    mmg cantik..
    geram tgk langit biru dia..
    dpt amik gambr ctu mmg besh.

    ReplyDelete
  13. bestnyeeeee :D seronok tgk laut yg jernih tu, cantik sgt :D rinduunyeee nak snorkelling! heheee untung laa dpt g jln2 sane..hehe.. :)

    ReplyDelete
  14. mohon hantar detail anda disini

    http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com/2013/07/senarai-nama-kad-raya-free-cik-akak.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok. Tak sabarnya nak dapat kad raya free.. :)

      Delete
  15. Ya allah, pengalaman yg tak boleh dibeli dengan wang ringgit. untung u allah beri kesempatan melawat negara org. best best..

    salam ukhuwah dr nanie ^_^

    ReplyDelete