Friday, December 12, 2014

Day 24: Rumah Impian & Sneak-Peak Rumah Sewa Sinuha

Assalamualaikum.

30DaysChallenge-Day 24

Tajuk hari ini adalah Rumah Impian Saya!

Rumah Impian aku adalah Rumah Semi-D.

Haa! Yang ada laman tu,
Aku nak ada gazebo dekat dalam rumah aku and mini air terjun serta kolam ikan koi.
Lepas tu, aku nak tanam bunga yang senang jaga and rumput karpet. Kalau laman tu besar, aku nak tanam pokok yang rendang dekat korner laman supaya rumah aku sejuk and angin akan sentiasa tiup sepoi-sepoi bahasa. ~ ~ ~ haaa..

Style greenery gituwwh.

Decoration dalam rumah, hmm...
Tak tahulah. Kadang-kadang aku nak mcm modern english style, kadang-kadang nak style village sikit. So, aku rasa kalau dah ada rumah sendiri baru aku betul-betul make-up my mind. Haha.
entah-entah dalam masa 10 tahun lagi baru akan berlaku. Entah-entah time tu, aku tak terfikir pun aku pernah buat entry ni.

Haa! and alang-alang dah tajuk ni. Aku nak share pengalaman 1st time duduk rumah sewa. So, basically, ni rumah tempat berteduh aku yang pertama masa zaman universiti. Something to flash back bila dah tua nanti. Haha <----- Sentimental sangat.

Jenis Rumah: Imarah / Flat @ apartment
Sewa Rumah: 500genih 
Jumlah Bilik: 5
Jumlah Bilik Air: 3
Housemate: 5



So, kitorang duduk sorang sebilik and aku amat bersyukur sebab bilik aku + bilik air. So, bilik aku considered my own tiny miny sweet home. Bilik aku biasa-biasa je, tapi untuk hidup seorang sebilik. Ini memang sudah lebih dari cukup. Alhamdulillah.



Aku tak tahu style rumah sewa untuk student di Malaysia macam mana. Tapi dekat mesir ni, Atas pilihan atau rezeki kita untuk dapat rumah yang Mafrushah atau tidak. Mafrushah tu adalah fully furnished. Tapi seperti yang aku katakan tadi. Depends on rezeki jugak. Ada yang dapat Mafrushah tapi mahal. Ada jugak rezeki yang dapat Mafrushah tapi sewa rumah murah. Dependslah.

Rumah aku ni kira half kot. Sebab ada je yang tuan rumah bagi tapi kondisi "hidup segan mati tak mahu". End up, kitorang beli je sendiri.



This is my fav part. View dari balkoni.
Maybe korang rasa biasa je, tapi aku rasa lawa dan menenangkan. Bangun-bangun pagi, tengok view macam gini memang refreshing. Tapi before winter bestlah. For now, jarang dah aku buka pintu balkoni sebab sejuk and angin kuat.




Alhamdulillah. Setakat ni, rumah ni okay and tak de bawa apa-apa masalah sangat. Masa awal-awal dulu adalah, tapi kitorang berjaya hadapi dengan jayanya! cehhwahhh!!!

Housemate aku pun okay je. Aku harap sangat dapat duduk rumah ni sampailahhh final year aku dekat sini, tak naklah pindah-pindah. Leceh. Dulu, masa dengar senior cerita pasal rumah,, phobia jugaklah dengar kes-kes student Malaysia yang ada problem dengan Rumah, Tuan Rumah etc.

I hope this is the best for five of us.
Duduk diam-diam dan tenang.

Thanks for reading.

6 comments:

  1. Cantik rumahnya walaupun simple.

    ReplyDelete
  2. Memang susah sikit kalau kena pindah-pindah.

    ReplyDelete
  3. 500 genih klau convert RM berapa? seronok kan kadang-kadang duduk sendiri...janji kena dapat yg elok dan boleh tolak ansur la

    ReplyDelete
  4. nice sangat view dari balkoni tu. yang penting selesa dan kemas.sorang satu bilik plak tu,privacy sikit kan. huhu ^^

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah. Nampak selesa rumah, Sinuha. Baguslah dapat housemate yang best! Cantik betul view dari balcony :)

    ReplyDelete