Sunday, January 3, 2016

Paris

Assalamualaikum.

Ehem.Ehem.
Hello 2016!

Lama sangat dah tak menaip ni. So, rasa macam awkward sikit, tapi still ada hati nak siapkan Winter Break 2015 punya Entries. Punyalah lama aku simpan buat jeruk pekasam!

So, Aku and lagi empat orang kawan aku (Nada, Najaa, Mayah, and Elyss) decided untuk pergi Paris and UK winter Break yang lepas. Pasal Trip ni dah berlaku setahun yang lepas, jadi banyak benda yang aku dah lupa. *Alaa~ Biasalah tu.*

Kitorang spend dalam tiga hari dekat Paris. Dua hari sebelum kitorang bertolak ke London, UK dan sehari sebelum kitorang balik. Basically, Hari pertama kitorang jalan-jalan sekitar Paris-- Hari kedua habiskan masa dekat Disneyland! --Yeay! [This was actually the most fun-part of the trip sebab Disneyland was one of my wishlist, and dah tercapai! Alhamdulillah. :) ]

So, here it goes!

Paris//Day 1


From CDG Airport, kitorang amik RER untuk ke hotel yang dah dibook. Public Transport dekat paris ni sangat senang. Dekat paris ada dua jenis train yang korang boleh guna which is RER and Metro.

Basically, RER ni rangkaian dia lebih meluas and boleh bawa korang ke tempat yang lebih jauh (interzones), manakala Metro pulak short-distance and cuma ada dekat centre Paris. Public transport ni ada package untuk tourist (etc 1-Day uses) yang tu korang boleh google.

Tiket train dia sangat kecil and senang untuk tercicir. Aku rasa dia memang design kecil-kecil. So, that everytime tercicir, orang akan beli baru.Untunglah dia kan? -__- .

Harga tiket pulak, kalau convert RM. T_T  hmmm.
Rugi lah kan kalau kena beli dua kali. Aku tercicir sekali and sorang kawan aku pun tercicir sekali. So, dah burn duit dah dekat situ. hampeh!

After check-in, kitorang pun sightseeing.

Antara tempat yang kitorang pergi adalah:

1) Notre Dame De Paris


Siapa yang tahu cartoon Hunchback of Notre Dame//Si Bongkok, haa, nilah tempat dia.

2) Seine River



Notre Dame De Paris ni bersebelahan je dengan Seine River. Dekat gambar atas tu nampak kan Notre Dame De Paris? So, memang walking distance je and kalau jalan ke arah belakang Notre Dame De Paris ni akan jumpalah......

3) Love Lock Bridge


Of course, but love needs no lock. hehe.

4) Eiffel Tower

Instead of naik train, kitorang decide untuk jalan kaki. Saja-saja amik angin malam walaupun sebenarnya sejuk gila~


Mulanya kitorang agak-agak dekat je untuk pergi Eiffel Tower ni tapi bila dah jalan.... hmm, agak jauhlah.

Night life at Paris


Dari jauh dah nampak sebenarnya.


and pose sikit.


Berdekatan dengan Eiffel Tower ni ada taman. So, bolehlah lepak-lepak. Kitorang stay ambil-ambil gambar, Lepas tu, Dinner ( which is sebenarnya makan Roti Tuna je. ).

View dari bawah Eiffel Tower
Agak-agak kalau ingat lagi Bernoulli''s Principle, faham jelah apa yang akan korang rasa dekat bawah menara ni. Huhu. 

After makan, kitorang menuju balik ke hotel prepare for next day, which is DISNEYLAND.

Paris//Day 2

5) Disneyland

Obvious sangat kan minah jakun ?
Kitorang book 1Day 2Park Tickets and dapat promo. hiks. :D
Disneyland ni serius besar. So, 1 Park yang dah shortlisted must-ride pun tak sempat. Apatah lagi 2 Park.

Banyak rides yang kitorang missed out. One day is never enough with Disneyland!

The bestest travel-mates ever!



Holywood Tower Hotel and Armageddon are two recommended ride yang korang kena naik! Adrenaline-Rush dia... Pergh! Mantap!

Hollywood Tower Hotel 
Bayangkan korang duduk atas seat and dia bawa korang naik sampai the highest level and lepaskan korang... and in the middle tu ada window yang membolehkan korang untuk nampak luar. Nampaklah view Disneyland! which is awesome! tapi imagine if  korang tercampak keluar.... ahahhahahahahha *gelak jahat*

Armageddon ni indoor roller coaster yang sangat awesome! Jantung memang tertinggal kat belakang. Haha, but a great experienced I would say. Memang pusing 360 degree. Bukan sekali, tapi berkali-kali... tapi serius! Best Gilerrr!!!


By the end of the day, Energy memang drained out. It's time to say Goodbye to Disneyland. sob sob. T_T
Kitorang balik ke central Paris untuk naik bas menuju ke London.

Paris//Day 3

6) Louvre Pyramid


Kitorang jalan-jalan santai je untuk Day 3 dekat Paris sementara tunggu return-flight. So, ini antara tempat yang kitorang pergi.



Actually, masa kitorang pergi ni Isu Charlie Hebdo masih lagi hangat and kitorang dapat perhati Islamophobia dekat Paris ni agak kuat. Masa hari pertama and kedua di Paris, Isu solat tak jadi masalah besar sebab kitorang dah book bilik. So, takde hal lah.

Tapi untuk hari ketiga ni, kitorang decide untuk tidur airport je (btw, CDG airport ada je surau) -- So, Masa nak solat tu ada problem sikit. Masjid tak jumpa satu hal. Kitorang pun takut sebab baru-baru tu ada kejadian masjid kena bom. Memang berdebar je lahaii! Last sekali, Solutionnya kitorang sembunyi-sembunyi solat dekat fitting room. Tu pun berdebar jantung gak sebab orang Paris ni -- ehem..ehem.  *nada berbisik*

"Kerek and Paranoid sikitlah wa cakap lu!"

7 comments:

  1. Assalamu'alaikum, lamanya akak tak jenguk Sinuha. Apa khabar? Bestnya cuti2 Paris! Nway, Happy 2016, dik :)

    ReplyDelete
  2. Waaah bestnyaa pergu travel dkt Paris ^^
    Btw, salam kenal Nuha :D
    http://kimchaa.blogspot.my

    ReplyDelete
  3. bestnyaa sightseeing dekat sana! haha, bernoulli's principle? saya cuma boleh ingat bunsen burner je hoho XD

    ReplyDelete
  4. Teringin nak ke Paris tapi takut juga sebab memang selalu dengar pasal Islamophobia dekat Paris ni sangat kuat.

    ReplyDelete
  5. ohyemmgeee! bestnya dah sampai sana...kak sally dah lama teringin nak jumpa besi buruk tu..hahahaha...tapi belum tercapai :(

    ReplyDelete
  6. btw, lupa nak tanya...takde pape ke kat sana...yela sebab kes haritu kan...macam dorang dah haramkan org islam kat sana

    ReplyDelete