Friday, May 31, 2013

Day 3: Bergama

Assalamualaikum.
Hi, sekarang aku muncul kembali untuk menulis blog yang sudah lama ditinggalkan. I'm not so in the mood in writing right now but I'll try. Kalau nak tunggu masa sampai ada mood, nampaknya tak bergeraklah travelog aku ni. 

ok. Start.

We arrived in Bergama around 7 O-clock and guess what? Pemandangan yang jauh berbeza dari Istanbul. Kalau Istanbul, kita nampak bandar yang membangun dan sesak and now kitorang di station bas yang jauh daripada bandar. Pandang kiri dan kanan hanya nampak padang and even kitorang tak tau padang tu tanam apa. Dalam otak aku, dah terfikir "we're dead!". 

Sebab ini pengalaman aku travel as backpackers for the first time, memang sangatlah aku cuak bila diberhentikan di satu tempat yang tak nampak  kawasan perumahan, bandar ataupun kedai. Tapi hati terus gagah, nak buat apakan? dah sampai. Tapi nasib baik sampai-sampai jek, ada seorang wanita turki yang berumur 40-an tolong kitorang. Dia reti cakap English. So,it  easy for us to understand and dalam keadaan macam ni memang dialah yang paling kitorang percaya. We finally took a cab for 70TL that will bring us to the Pergamon City and all the tourism spot. 

  Bergama is a country-side. So, I think we've made a really good decicion when we decided to take a cab sebab memang tak ada any other public transport yang boleh digunakan. Ingat tak when I told you that we stopped at one bus station yang pandang kiri-pandang kanan, we see NOTHING. okay, keep calm and read my story. After naik teksi, about half an hour, barulah nampak kawasan perumahan, kedai hmm,, lega bukan? Ada juga makhluk hidup di Bergama ni.

Di Bergama, kitorang lawat 3 tempat, Acropolis Of Pergamon, The Asklepion and Bergama Museum.

view from the top of the acropolis


    Acropolis ni terletak at a top of a hill. So, it kinda interesting bila naik atas tu. Pemandangan lawa. Hill view right? Tiket masuk ke Acropolis ni 20TL. Kat atas ni ada serpihan batu-batu yang dikatakan runtuhan bangunan zaman rome dahulu. As we didnt took any tourist guide due to the "saving budget". So, we didnt know much about the stories but don't worry, There's always internet. You just need the effort to search 'bout it.

Roman Theatre. Gayat tau??? T_T

     After we spend some time taking pictures, discovered new things and guessing things that we dont know. We continued our journey to Asklepion.



       Well, eheem. hmmm ~ and hmm... *lap peluh*



         Kitorang tak masuk pun. Sebab takut Anjing. Warning: Kat sini memang banyak anjing. So, Silalah bersiap sedia untuk meningkatkan tahap keberanian anda jika hendak pergi melancong dengan bajet yang sedikit terutamanya jika semua ahli backpackers anda adalah perempuan. Tapi, kalau dalam group anda tu dah ada  lelaki. Biarlah dia sahaja yang tunjukkan tahap keberanian panglima Hang Jebat dia.

       Next,
Gambar berlatarbelakangkan Bergama Museum

and yang ni pun kitorang tak masuk. Bukan atas faktor, keganasan anjing yang menggigit tetapi atas dasar Hari ini Hari Cuti. Museum tak buka. So, kitorang seperti biasa hanya ambil gambar menandakan tapak kakiku ini pernah bertapak di sini. Kitorang hanya berjalan di perkarangan museum tersebut. Di perkarangan museum tersebut hanyalah kubur-kubur.
Kubur panglima mereka agaknya. Aku pun tidak pasti. :|

Gambar bersama Taxi Driver :)

and lastly,


dan haruslah kita HAPLOD gambar travellers pompuan tegar. Cari surau buat berteduh dan tempat Cas dan iron tudung. :) mwahahaha. Gelak EVIL!




7 comments:

  1. cantik pemandangan kat sana..

    ReplyDelete
  2. Share your motherly secrets with #JacobsMY & you could win cool prizes inc. a kitchen makeover! http://my.sharings.cc/cikzeeta/share/JacobsMLS

    ReplyDelete
  3. salam.
    awak,tumpang lalu.
    kte nak promote sikit.
    kte ade jual aura white RM130 je.
    free postage + shaker + 5 free gift.
    kalau nak, contact kte ae.
    Diba 012 7009100 :)

    ReplyDelete
  4. Bergama..breath-taking view kan...? especially dari atas acropolis tu. memang bergama ni rural area. pekan dia pun lengang je kan.

    ReplyDelete